Amsterdam

Plant- en diervriendelijke tips

G&B/AVTP-lid Diny Verhoek uit Osdorp stuurde een artikeltje op uit de Consumentengids (juni 2009) over een diervriendelijk afschrikmiddel tegen slakken. ‘Een tip voor mensen die planten verbouwen waar de slak gek op is’, schrijft ze. Het bestrijden van slakken blijft tuinbezitters bezighouden, maar tegelijkertijd ook degenen die zich richten op het ontwikkelen van bestrijdingsmiddelen tegen deze smulpapen.

We weten inmiddels dat slakken van bier houden, maar dat ze niet van koper houden is misschien nog niet zo bekend. Het contact van het koper met het slijm van de slak veroorzaakt een soort schokje. De slak trekt zich terug en gaat verder op zijn zoektocht naar eten, of wordt misschien zelf gegeten*. 

Bij sommige tuincentra is koper te koop in de vorm van dun zelfklevende tape (ca. 3 cm breed). U kunt het plakken rond bloembakken, potten met mooie hosta’s of bakken sappige slaplantjes. Slakken kruipen er niet overheen. Werkt ook als het regent!

An van Rheen, ook G&B/AVTP-lid, pakt het heel anders aan. Zij legt halve uitgeperste grapefruitschillen in haar tuin en vangt hiermee slakken. ’s Avonds verzamelt ze de schillen weer met slakken en al.