Amsterdam

Kersenbloesem & Japan

SAKURA

Elk voorjaar vieren de Japanners de bloei van de Kersenbloesem en gaan naar buiten om ze te bekijken. De kersenbloesem is voor de Japanners erg bijzonder en heeft een symbolische betekenis. De Japanners zien de natuur gelijkwaardig met het leven van de mens. De Japanse naam voor kersenbloesem is Sakura. In Japan zijn overal kersenbloesems geplant en het land staat in het voorjaar vol met mooie kersenbloesems.

Hanami seizoen
Het hanami seizoen is een tijd dat kersenbloesems volop in bloei staan. Tijdens dit seizoen houden mensen feesten en gaan naar deze plaatsen om ze te bewonderen. Families en vrienden verzamelen zich onder de kersenbloesems waar ze eten, drinken, zingen en praten tot laat in de avond. Hana betekent "bloem" en mi betekent "kijken". Het hanami seizoen is eigenlijk een nieuw begin voor het schooljaar en werkjaar. Hanami wordt dus gezien als een feest voor een nieuw begin. De Japanse naam voor Kersenbloesem is Sakura.

Symbool
De kersenbloesem wordt door Japanners gezien als een schoonheid dat kort is van duur. Voor Japanners is de kersenbloem een teken van een nieuw begin van bloei. Japanners zien de natuur gelijkwaardig met het leven van de mens. De natuur komt in bloei in het voorjaar, is sterk in de zomer, wordt zwakker in de herfst en eindigt met de onvermijdelijke dood in de winter. Als de bloesems aan het verwaaien zijn, tekent dit het einde van het leven. De zon, regen en wind heeft invloed op de duur van de bloei, net zoals de natuur ook invloed heeft op het menselijke leven. Het menselijke leven is armzalig en de kunst is dan ook om dit te accepteren. De bloesems zie je overal in Japan op schilderijen, afbeeldingen, kimono's, in manga's, anime en zijn verwerkt in wapens van belangrijke families.