Amsterdam

Allemaal beestjes!

Heeft de larve van de gegroefde lapsnuitkever ontdekt wat een delicatesse uw Pachysandra of een andere plant in uw tuin is? Dan wordt het tijd voor actie!

Hoewel de meeste kevers nuttige opruimers zijn, is de larve van de gegroefde lapsnuitkever, of ook wel taxuskever genaamd, schadelijk. De larve vreet aan de wortels van gezonde planten. De kever is niet schadelijk, die houdt zich overdag schuil onder tuinafval of op andere donkere plekjes. Zodra het donker wordt komt de kever te voorschijn om zich te goed te doen aan de randen van de bladeren van diverse planten. Dat ziet er niet fraai uit maar de plant gaat er niet dood van.

De larve van de taxuskever is goed te bestrijden met zijn natuurlijke vijand, het aaltje. Deze eet de larve van binnen op en vermenigvuldigt zich razendsnel. Zodra de aaltjes volgroeid zijn, verlaten ze de inmiddels dode larve en gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. De beste periode om de larve van de taxuskever te bestrijden is gedurende eind maart t/m midden juni en vanaf augustus t/m begin oktober. De bodemtemperatuur moet liggen tussen de 10 en 25 graden Celsius. 
Als de larven voorkomen in potten die in de winter naar binnen gaan, kunt u het aaltje inzetten als de grondtemperatuur 10 graden Celsius is of hoger. De aaltjes zijn te bestellen via het tuincentrum (informatie via www.ecostyle.nl).