Amsterdam

Overwinteren van vorstgevoelige planten

Zal de komende winter het ene sneeuwpak na het andere gaan geven, of zullen we vorstvrij de winter doorkomen? Daar zullen we pas na de winter antwoord op kunnen geven. Toch zijn er wel meerdere potplanten die ik volgend jaar heel graag terug wil zien. Veel perkgoed, zoals bijvoorbeeld Petunia’s, leven gewoon niet langer dan één jaar. Maar er zijn ook potplanten waarmee we kunnen proberen om ze veilig door de winter te loodsen. Dat zijn planten als Fuchsia, Geranium, Dahlia en zomerbloeiers als Canna en (mini)Gladiool.

Fuchsia
De meeste Fuchsia’s hebben van november tot maart een rustperiode nodig. Nu is het de tijd om ze ‘winterklaar’ te maken. Los van alle bijzondere soorten kun je ze in drie groepen verdelen:

  • winterharde Fuchsia’s, zoals F. magellanica, kunnen gewoon in de volle grond in de tuin blijven staan. Tussen de takken stop je alleen wat blad of dennengroen tegen de vorst. In het voorjaar knip je alle ingevroren, donkerbruine takken weg. Het eerste jaar na aanplant zijn ze het kwetsbaarst, wat kan betekenen dat alle bovengrondse delen in het voorjaar afgeknipt moeten worden.
     
  • oudere planten die al verhoute delen hebben zijn ook betrekkelijk gemakkelijk te overwinteren. Nadat je eerst alle blaadjes er af hebt gehaald, knip je alle groene takjes rigoureus tot één knop boven het bruine hout weg. Ook alles dat dood of te dun is, of kruist met een andere tak, knip je weg. Het voorkomt schimmelvorming en ze nemen zo ook minder plaats in. Om te overwinteren hebben ze nauwelijks licht en water nodig en volstaat een vorstvrije schuur. Tijdens de winter check je alleen af en toe de planten op schimmel en besproei je de kale, verhoute delen met de nevelspuit om te voorkomen dat ze uitdrogen. Daarmee zullen de planten in het voorjaar gemakkelijker uitlopen!
     
  • de dit jaar aangeschafte jonge stekken, die nog niet verhout zijn, zijn het moeilijkst hun eerste winter door te krijgen. Want zij hebben een temperatuur van rond de 12 ºC en licht nodig om aan de groei te blijven. Onder de 10 ºC treedt er een stilstand op en het duurt een tijdje voordat ze weer aan de groei gaan. Een verwarmde kas, een ongestookte slaapkamer of serre, een zolderraam zijn het best. Een normaal verwarmde kamer is ongeschikt, dat geeft lange dunne stengels. Ook hebben ze regelmatig water nodig…

Geraniums (Pelargoniums)
Het is het beste om stekken te maken in augustus–september. Maar als het daar te laat voor is, en we toch die ene (geur)Geranium volgend jaar weer terug willen zien, gaan we proberen ze de winter door te krijgen.

Knip de plant fors terug, en zet hem koel, licht en zo zonnig mogelijk. De temperatuur moet liefst ca. 8 ºC zijn, niet veel meer. Houd de planten aan de droge kant, eenmaal per week water geven is voldoende. Het resterende blad zal afvallen, maar dat is geen probleem. Vrieskou is funest voor de plant, dus zorg ervoor dat je geranium uit de kou blijft.

Dahlia´s en zomerbollen
Sommige zomerbollen zoals de knolachtige dahlia en begonia kunnen bevriezen als je ze in de grond laat, daarom kan het beter zijn om ze in het najaar uit de grond te halen en te laten overwinteren op een vorstvrije plaats. Met de zachtere winters van de afgelopen jaren kun je eens proberen om de zomerbollen en knollen in de grond te laten. Vooral op een zonnige plek en in luchtige, niet te vochtige grond kunnen ze zachte winters overleven. In veel gevallen zullen de planten, zoals Agapanthus, Crinum, Canna en Lelie het volgende jaar zelfs beter bloeien!

Wanneer de Dahlia´s of bloembollen in potten staan, is het beter om ze met pot en al in huis of in de schuur te bewaren. Laat eerst op een luchtige, beschutte plek de wortelkluit voldoende uitdrogen en knip de bovengrondse delen af. Als het niet lukt de kluit wat te laten drogen, verpot ze dan eerst in verse potgrond. Dan zijn ze klaarvoor de winterberging, die droog, vorstvrij moet zijn. Check tijdens de winter af en toe of de bollen en knollen niet aan het verschrompelen zijn, want dan staan ze te droog.

Veel succes!
Marion Nap.